LIMBIDO uppmärksammar internationella funktionshinderdagen den 3 december 2016 med ett inlägg av LIMBIDO’s Stina S. Lundin från 2014 på temat crip theory.

Stina S. Lundin är normkritisk konsult på LIMBIDO och föreläser bl.a. om hur det är att leva med en funktionsvariation som inte följer normen.
Stina S. Lundin är normkritisk konsult på LIMBIDO och föreläser bl.a. om hur det är att leva med en funktionsvariation som inte följer normen.

 

En funktionspersons bekännelse

Till den friskhetsnorm som genomsyrar samhällskroppen, och som skapar generaliseringar som antas vara sanna. Till den friskhetsnorm som förutsätter att de flesta är som de flesta, och ibland glömmer undantagen, för att de är just det –undantag. Det här är en illustration, en teckning, en skiss, enbart till dig.

–          Så här pigg har jag inte sett dig på länge!
–          Åh tack! Tack!

Ja, jag tackar. Jag tackar för de tillfällen som gör att jag står upp. Jag tackar dig, för just när jag står här mitt framför dig, så missbedömer du mig.

Det jag vet, som du inte vet, är ingen hemlighet. Jag är en dysfunktionell, icke-funktionell, ofunktionell funktionsperson. Förstå min ironi. Jag fungerar genom möjligheter, och för att jag vill. Du kanske inte ser det, men för var dag som går, blir rummet mellan oss allt större. Jag vet inte om du undrar varför, ditt språk är oftast tyst. Men jag vill att du ska veta, att tysthet skapar tomma rum.

Jag får en roll i din pjäs, och jag kan spela den bra. Ditt manus ger mig en tvillingkaraktär att vara, men jag är inte du, så snälla låt mig bara vara. Du värderar mig utifrån sådant du antar råder, men liksom många andra är jag en funktionsperson på nåder. Du vet inte hur jag fungerar, och ändå bedömer du mig utifrån hur du tycker att jag agerar.

Jag är en dysfunktionell funktionsperson. Jag har en tam kropp som ständigt bunkrar energi för att försöka fylla ditt liv med mitt. Men i din spegelbild finns en insikt som du tappat, glömt, eller gömt. Osanningen är att jag är dysfunktionell. Så vrid. Vänd. Gör om, gör rätt! För jag varken kan eller vill spela en roll i din pjäs, även om jag gör det jävligt bra. Jag kan heller inte spela karaktären som din tvilling, för det kommer jag aldrig vilja va’. Du är vacker och timid, men jag vill aldrig någonsin bli så som du. Jag är en funktionsperson på nåder. En kroki i obekväma kläder när det är du som klär mig. Men, jag kan inte leva efter dina mått, för att dina mått är just Dina mått. De blir aldrig mina. Så mät om, mät rätt.

Till den friskhetsnorm som genomsyrar någons sorger om att inte klara av, inte orka, inte förmå. Till den norm som får mig att tro att mina mått är någon annans mått, och måste så vara.

Jag är ingen dysfunktionell person, jag är en funktionsperson.

 

©Stina S. Lundin 2014

 

Internationella funktionshinderdagen 2016

Post navigation